címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Véget ért az MNSK Egészségfejlesztési Intézet első országos projektje
Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány Stresszmentes iskolákért elnevezésű kampányának záró rendezvényét márciusban tartották a Parlamentben. A rendezvényen a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Egészségfejlesztési Intézet oktatói és hallgatói is képviseltették magukat. A kampány az Egészségfejlesztési Intézet első országos projektje volt.

A csütörtöki nyílt nap célja az volt, hogy egyrészt felhívja a figyelmet az iskolában megjelenő feszültségi állapotok korai felismerésére és a hatékony beavatkozásra annak érdekében, hogy ezek ne állandósuljanak, ne váljanak kezelhetetlenné, és ne vezessenek szenvedélyszer-használathoz, agresszív viselkedéshez, öngyilkossági kísérletekhez. Másrészt, hogy egy alternatív, négy hazai városban (Vác, Pécs, Miskolc és Szombathely) már alkalmazott módszert mutasson be a jelenség kezelésére. A nyílt napon szakemberek, diákok és tanárok osztották meg gondolataikat a jelenségről a résztvevőkkel. A rendezvényt az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottsága, valamint az Egészséges Ifjúságért Alapítvány szervezte. A nyílt napot Dr. Katona Béla, az Országgyűlés elnöke és Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi, az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg. A délelőtti programban előadást tartott Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus, valamint Dr. Ranschburg Jenő, Dr. Popper Péter és Dr. Vekerdy Tamás pszichológus. Délután a meghívott iskolák tanulói és tanárai fejthették ki gondolataikat a Stressz és iskola című témakörben. Egyetemünket Takács Anikó és Tasnády Fanni harmadéves, egészségfejlesztés szakirányos hallgató képviselte. Plenáris workshop keretében húsz percben fejtette ki gondolatait – a programban részt vevő szombathelyi középfokú oktatási intézmények képviseletében – Danka Dávid, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos tanulója.