címlap interjú krónika kultúra alapállás reflex humor sport In memoriam vers - nemvers hagyományaink korábbi számaink[PDF változat letöltése]
{edition_name}


{storyphoto width="160" height="200" scaling="constrain" prepend="" format="" append="
\"%c\"

%c
fotó: %r (%R)

"}
Népmesemondó verseny a Benedek Karon
Tizenkét óvodapedagógus hallgató igyekezett átadni hallgatóságának a népi bölcsességeket sugalló mesék mondanivalóját, az április 13-án rendezett Népmesemondó versenyen. A Benedek Kar Nyelvi és Kommunikációs Intézete által évente megrendezett programot idén is nagyszámú közönség kísérte figyelemmel.

A megjelenteket Molnár Csilla adjunktus, a verseny szervezője köszöntötte, aki utalt arra, hogy mindannyian úton vagyunk és „vándorlásunk” során éppúgy érnek minket konfliktusok, kihívást jelentő helyzetek, mint a népmesék hőseit. „Ha emlékezetünkbe idézzük gyermekkorunk meséit, nem nehéz észrevenni a szinte minden mesére jellemző egyik közös tipológiai jegyet - az út, az utazás, a vándorlás témáját. Azt is mondhatjuk, hogy ez az út a mindennapi problémamegoldó gondolkodás szinonimája. A mesemondó és hallgató feladata pedig nem más, mint a mesei problémák és megoldások értelmezése.” - mondta bevezetőjében a Tanárnő. Majd megkezdődőtt a sokszor elgondolkodtató, sokszor megmosolygtató történetek előadása.

A versenyzők előadásmódját Molnár Csilla mellett Tóth Szilvia, az Aranykapu Gyakorló Óvoda óvónője és Oláh Ilona óvodapedagógus hallgató, a tavalyi verseny győztese zsűrizte. A tizenkét mesemondó között végül Regős Alexandra diadalmaskodott, A székely asszony meg az ördög című népmesével. Második helyezett Kiss Virág lett, az Agárdi című mese tolmácsolásával. Harmadik helyen Horváth Adrienn végzett, meséjének címe: A pletykás asszonyok. A hallgatótársak és oktatók szavazatai alapján a közönségdíjat Kálmán Rita nyerte el, a Katyika és Matyika című népmese élményszerű előadásával.